Taxis Bruxellois
Spoutnik

Sinds 1 september 2011 zijn de Brusselse taxi's verplicht zwart. Hun vier portieren moeten voorzien zijn van een strook met een zwart-geel dambordmotief en 2 irissen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest symboliseren.

De Brusselse taxi's hebben op het dak een lichtbak, de zogenaamde « spoetnik ». Deze heeft een zwart-geel dambordmotief.

Daarnaast zijn de Brusselse taxi's ook voorzien van een rechthoekig identificatieplaatje met 4 gele cijfers op een blauwe achtergrond met de afbeelding van de Brusselse iris. Dit plaatje is vastgezet op de schokdemper vooraan rechts van de taxi. Het nummer wordt ook op de achtervleugels van het voertuig aangebracht. Je vindt dit identificatienummer van de taxi eveneens terug op twee welbepaalde plaatsen binnen het voertuig: op een plaatje dat bevestigd is op het dashboard (meestal boven het handschoenkastje) en op de geplastificeerde tariefaffiche op de achterzijde van één van de hoofdsteunen van het voertuig.

De eerste letters van de taxi’s nummerplaat zijn « TX ».

Informatiebron : Brussel Mobiliteit ⇒ http://www.mobielbrussel.irisnet.be/articles/taxi/hoe-herken-je-een-brusselse-taxi

Officiële Brusselse taxi's verbonden aan het Central « Taxis Bleus » kunnen door twee bijzondere kenmerken herkend worden:

  • De achterste voorruit bevat een grote rechthoekig blauwe commerciële band waar de « Taxis Bleus » auto’s nummering is ingeschreven.
  • De rechterbenedenhoek van de voorruit bevat een kleine vierkante blauwe commerciële strip waar de « Taxis Bleus » auto’s nummering is ingeschreven
Go to top